Hoe vaak hergebruik jij jouw wachtwoord over diverse sites? Hopelijk heb je zojuist de vraag beantwoord met “0 keer”. Begrijpelijk, tegenwoordig heb een tal van websites waar je een account nodig hebt. Voor elke website een nieuw wachtwoord verzinnen en onthouden is niet te doen. En dat is nou juist het probleem! Websites zoals LinkedIn en Facebook zijn in verleden al eens gehacked waardoor gegevens (en soms ook wachtwoorden) op straat komen te liggen. Gebruik je overal hetzelfde wachtwoord en maak je geen gebruik van aanvullende beveiliging zoals MFA, dan kunnen criminelen gemakkelijk bij meer informatie dan jou lief is! In dit artikel wat tips over het maken van een goed wachtwoord, vervolgens geef ik een toelichting waarom.
Een sterk wachtwoord verzinnen
Wat mij betreft zijn er een aantal basisregels wanneer het gaat om wachtwoorden. Waarom ik deze basisregels stel leg ik later uit. Een wachtwoord moet wat mij betreft voldoen aan de volgende eisen: Het wachtwoord
- moet niet te raden zijn door mensen;
- moet niet te kraken zijn door computers (zogenaamde BruteForce)
- is uniek voor elke website
Dat valt nog wel mee toch? Het enige wat je nu nog nodig hebt is een trucje voor het verzinnen (en onthouden) van jouw kersverse wachtwoord. Plak een aantal woorden aan elkaar, en creëer hiermee een lang genoeg wachtwoord. Ga er van uit dat je minimaal 12 tekens nodig hebt. Bijvoorbeeld:
- Schrijf jouw favoriete groente op?
- Wat vind jij de mooiste stad?
- Welke bloem vind je het mooist?
Sommige websites eisen dat je een getal en een vreemd teken invoert. Deze eis is verouderd, maar kan je (helaas) niet omzeilen. Voeg in dat geval een geboortejaar, trouwdatum, huisnummer, geluksgetal of iets dergelijks in.
Hou onthoud je al die wachtwoorden?
Het simpele antwoord: Niet! Maak gebruik van een wachtwoordkluis. Hiervoor bestaan gratis alternatieven, zodat je met één sterk wachtwoord (en mogelijk beveiligd met MFA) toegang hebt tot jouw gegevens.
Een gratis variant is KeePass, al zal dat voor de normale gebruiker niet hoog scoren op gebruiksvriendelijkheid. Qua betaalde varianten kan je gebruik maken van Lastpass of Keeper. Hierbij heb je het gemak van een browser-plugin, zodat je snel en gemakkelijk kan inloggen. Daarnaast kan je LastPass ook als standaardkluis inzetten op jouw iPhone, wanneer je de app geïnstalleerd hebt.
Waarom niet wachtwoord onthouden door Google, Edge of een andere browser?
Ik ben er geen fan van om de wachtwoorden te laten onthouden door een browser. Persoonlijk geeft mij dit het gevoel dat ik de controle verlies over mijn (inlog) gegevens. Met een betaalde wachtwoordkluis, krijg je alleen toegang wanneer jij dat wil. Daarnaast heb ik meer zekerheid over de veiligheid van mijn wachtwoorden. Dat is namelijk de ‘core business’ van het abonnement wat ik afneem. Voor een browser is dit vaak bijzaak.
Duidelijker verwoord: Een wachtwoordkluis wil primair de veiligheid garanderen, een browser wil gebruikersgemak garanderen. Gebruikersgemak maakt het vaak ook gemakkelijker voor cybercriminelen.
Wachtwoord gelekt?
Je wil een uniek wachtwoord voor elke site, voor het geval dat jouw account gegevens van een website zijn gelekt. Nog steeds erg vervelend, maar een crimineel kan dan niet bij alle applicaties.
Via de website HaveIBeenPwned kan je controleren of jouw E-mailadres en bijhorend account ooit gelekt is. Zo ja, pas dan meteen jouw wachtwoord aan.
Nog een stapje verder..
Gebruik je een bepaalde website niet meer. Laat dan jouw gegevens verwijderen. Organisaties binnen de EU zijn wettelijk verplicht om zich te houden aan het ‘Recht op vergetelheid’. Voor bedrijven (en producten) buiten de EU gelden andere regels.
Hoe goed vond je dit artikel?
Stem
Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0
Nog geen sterren vergeven, wees de eerste!
We are sorry that this post was not useful for you!
Let us improve this post!
Tell us how we can improve this post?